Förolyckade gruvarbetare 1935-1957

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Några kommentarer:
Bilder på de förolyckade verkar inte finnas efter 1957. En orsak är förmodligen min egen pappa som inte hade någon lust att komplettera "dödsboken". Den som stod näst i tur att förolyckas i gruvan var en granne, Fritz Norberg, gift med min lärarinna från småskolan, Edit Norberg. Jag minns själv dagen när han omkom. Jag var tillsammans med bröderna Wilhelmsson och fiskade i Svarttjärn ute i Kronås. Därifrån såg vi båten "Jamaika", dvs silhuetten av laven och anrikningsverket på långt håll. Jag minns en kommentar när man hade hittat Fritz i gruvan. "Hans glasögon var hela."
Artur Nilsson som föll ner i ett schakt 1953, hade en bror (Ismael)som arbetade i gruvan. Han ville inte vara kvar efter broderns död och begärde därför förflyttning till Boliden.
Frun till Sigmar Nilsson som omkom samma år i ett ras, fick som det var brukligt besök av en representant från Boliden-bolaget som uppmanade henne att flytta. Änkor fick inte bo kvar i lägenheterna. Bolaget ägde ju samhället. Hon svarade emellertid att hon flyttade när hon ville. Så blev det. Hon flyttade sedan hem till Byske.
Under 50-talet kom många finländare till samhället. Ofta unga grabbar som jobbade hårt ett par år, köpte bil och återvände hem. Det var en tuff arbetsmiljö och ackordet drev dem hårt. Att borra i berget med dåtidens maskiner skapade efterhand kärlkramp. Det blev inte bättre av att gruvarbetarna upptäckte att man kunde tjäna ännu bättre om man samtidigt höll i två borrmaskiner.
Ett par finländare slutade sina dagar nere i gruvan, ex Tapani Rapakko, endast 20 år. Många blev skadade, men klarade livet. Jag minns en granne från Finland som bodde i lägenheten ovanför på Kronåsvägen 22. Han hade varit med om en olycka i gruvan och kom hem blodig i ambulansen medan man hämtade hans fru som skulle följa med till sjukstugan.