Kriberg
från förr - fritiden

 

Ett födelsedagskalas på Kronåsvägen i mitten på 50-talet. Saften och tårtan med några ljus är framdukade. Pratet och ätandet har tagit en paus under fotograferingen.
Alla blir plötsligt allvarsamma med undantag från Berit. De övriga verkar vara fixerade på tårtan. 
Här är det också dukat för kalas.
Alla sju sorterna är bakade.
Birgittas och Ann-Christins bakverk förevigade med hjälp av en bälgkamera från Agfa och publicerade ca 50 år senare.

 

 

 

 

Astrid Lindgrens böcker var populära. I ovanstående bok beskrivs hur den Röda och Vita Rosen tävlade mot varandra genom att gömma den s k "Stormumriken". Det var ett tag en populär sysselsättning. En sten gömdes någonstans i samhället och det andra gänget fick en ledtråd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På vintern blev det mycket skidåkning. Ofta gjorde man egna spår, men en gång råkade jag och en kompis förvilla oss ut på ett 1-milsspår. Vi blev omåkta av Sture Grahn ett par gånger.Trots det dök nedanstående reportage upp i VK
"Plasken" var ett populärt tillhåll. Bada och hoppa från trampolinen (om man var simkunnig). Skridskoåkning på vintern vilket för många innebar s k halvbandy (skridskoskenor som klämdes fast i pjäxorna)

 


Serietidningarna var ett viktigt inslag även under 50-talet. Stålmannen, Fantomen, Läderlappen, figerer som håller än idag. 25-örestidningarna med bl a Kapten Miki, Salasso och Windy glömmer man inte.

En stor del av fritiden tillbringades i naturen, ex borta vid "storstenarna" en bit ovanför Kronåsvägen. Där var granarna höga och skogen tät innan den avverkades.
Hornträskbadet var ett populärt utflyktsmål, med simskola.

Även tanterna i kvarteret hade sina tillhåll. Här är det hemma hos Greta som fyller 50 år.
Greta Holmström, hennes mamma, Bertha Karlander, Frida Olsson(Fridas Kläder och för övrigt syster till fackföreningsmannen Bror Olsson som bodde i den s k "Moskvaambassaden" längst bort på Kronåsvägen), Henny Ahlsgren, Edit Forsgren, Elsie Åström, Karin Sundbäck, Kally Bergqvist, och den bakre raden med hittils okänd och bredvid henne tanten som jagade mig och en kompis med rottingen, Anna-Lisa Fredriksson, Valborg Wilhelmsson och Anna-Lisa Staaf.

 

 

 

Snö fanns det alltid gott om förr i tiden.